Cum recunoaștem urmele abuzului emoțional

de Ioana Iacob

Cum recunoști o persoană care a suferit de abuz emoțional și e afectată în prezent de asta:

1. Tinde să ia adesea vina asupra sa

O astfel de persoană își va cere scuze în foarte multe situații, chiar dacă nu e vina ei. Asta pentru că abuzul emoțional presupune a face persoana în cauză să simtă constant că e vina sa pentru orice, prin fraze precum ”uite ce-am ajuns să fac din cauza ta”. Iar în felul ăsta persoana abuzată ajunge să simtă că merită comportamentul la care este supusă. Din acest motiv, chiar dacă se iese de sub influența abuzatorului, persoana va rămâne cu tendința de a se scuza chiar și când nu e cazul.

𝟮. Devine cu greu vulnerabilă

Când o persoană apropiată îi trădează încrederea și o rănește prin abuzul emoțional, persoana abuzată își va pune o mască de putere pentru a se feri de un eventual nou abuzator și va accepta cu greu să mai aibă încredere în cineva.

𝟯. Are constant nevoie de reasigurări

Fiind supusă unui tratament care o face să se simtă inadecvată și nesigură, o persoană abuzată emoțional va ajunge să ceară asigurări continue când vine vorba de o nouă persoană importantă pe care a acceptat-o în viața sa. Iar reconstruirea stimei de sine va fi un proces greoi și îndelungat.

𝟰. Poate suferi un breakdown rapid și cedează emoțional foarte ușor, chiar și în conflicte minore 

Incidentele trecute din viața persoanei s-au adunat și-au fost cărate și reprimate de-a lungul timpului, iar incidente mici pot fi triggere pentru traumele trecutului, motiv pentru care într-o situație minoră o astfel de persoană poate izbucni ușor în plâns, furie sau poate avea un atac de panică.

𝟱. Tinde să își reprime emoțiile

Un abuzator obișnuiește fie să ignore, fie să critice persoana abuzată pentru simplul fapt că aceasta își exprimă emoțiile atunci când lui nu îi sunt conveniente. Astfel victima începe să simtă că emoțiile sale nu contează și va simți rușine când le simte. Această idee este internalizată și duce, mai apoi, la un mecanism automat de ascunderea emoțiilor

 

Oricând întâlniți astfel de persoane vă încurajez să fiți mai răbdători, mai empatici și mai încurajatori. Fiindcă depășirea abuzului emoțional nu e un proces ușor – la fel cum nici depistarea lui nu este, fiind ceva care nu lasă urme vizibile ochiului (cum o face abuzul fizic).

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Acceptă Citește mai mult