Lumina din Umbră

de Ioana Iacob

În psihologie se vorbește foarte mult de conceptul de ”umbră” și, probabil și din cauza denumirii în sine, această umbră e văzută, de cele mai multe ori, ca fiind negativă. Mulți percep conceptul de umbră ca fiind reprezentat de aspectele negative, întunecate, ascunse și inconștiente.

Cu toții avem o umbră, o parte din noi unde am reprimat și ascuns aspectele noastre negative pentru a ne adapta cât mai bine în societate. Ce e bine să știm, însă, e că în acel colț ”umbros” al nostru se poate, la fel de bine, să avem ascunse și aspecte pozitive ce, cândva, ne-au aparținut. Calități considerate bune însă care, într-un punct al vieții, ne-au cauzat un rău, o suferință. Oamenii pot ajunge să își ascundă părțile lor afectuoase – de exemplu trăsăturile ludice, cele altruiste sau cele vulnerabile – ducându-le în umbră și păstrând în exterior, în conștient, aspectele complementare ale acestora – opusul. Asta se datorează faptului că într-un anume moment al vieții e posibil ca o manifestare afectuasă, jucăușă sau altruistă a lor să nu fi fost primită conform așteptărilor și să fi cauzat suferință.

Cum suferința și durerea sunt, de cele mai multe ori, inacceptabile și amintesc de moarte (ăsta e substratul cel mai adânc al acestor emoții), atunci modalitatea cea mai bună de a le înlătura a fost aceea de a înlătura și substratul psihic și emoțional ce a condus acolo. Nu mai vreau să arăt asta, deci nu am să mai simt., și dacă simt, reprim.

Deci, de dragul supraviețuirii, oamenii pot învăța să își ducă în umbră, în inconștient, și calități pozitive. Și cel mai ușor mod de a-ți da seama ce calități ai ascunse în umbră și nu le manifești e să observi ce proiectezi pe ceilalți și îți provoacă o reacție emoțională – ce anume din ceea ce vezi în ceilalți îți provoacă o emoție. Acolo unde există reacție emoțională (deseori neînțeleasă), există un aspect ascuns ce se regăsește în noi și reacționează.

Articole asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Acceptă Citește mai mult