Atracția, admirația și iubirea – pe scurt

de Ioana Iacob

Am găsit, cred, cel mai simplu mod de a înțelege exact relațiile de cuplu – în sensul de ”unde o încadrez” și ”ce e asta” și cred că e o idee bună să împart și cu voi ideile astea 🙂 

După cum v-am mai spus și până acum, relațiile pe care le avem ne definesc și vorbesc despre noi. Tot ele ne ajută să ne cunoaștem, să ne descoperim copilul interior, traumele, vulnerabilitățile dar și puterile pe care nu știam că le avem. De la început până la sfârșit omul are nevoie de relații pentru a funcționa cât mai sănătos. Ele ne ajuta ori doar la satisfacerea nevoilor pur fizice, ori la validarea nesiguranțelor, ori la simplă alungare a singurătății ori, în modul ideal, ne completează viața într-atât încât ne satisface pe toate planurile. 

Se poate să ajungeți în momente în care să nu vă mai înțelegeți relația sau să nu știți exact ce tip de relație aveți ori ați vrea să aveți ori de ce nu mai aveți ce aveați. Și cred că e destul de important să știm să punem degetul pe ce avem și să fim constant conștienți unde suntem și unde vrem să fim. 

Ei bine, de obicei bazele sunt mereu aceleași – cu excepții bineînțeles – unele lucruri le avem de la început, altele apar pe parcurs iar altele dispar pe parcurs. Uneori știm exact ce avem, alteori nu înțelegem de ce nu mai avem ceva ce cândva aveam, alteori nu știm de ce nu avem ceva ce am vrea să avem. Complicat, nu? Pare, fiindcă noi ne complicăm, de cele mai multe ori. Lucrurile, în fond, sunt simple. 

O relație bună, sănătoasă și de dorit are 3 motoare principale: atracția, admirația/plăcerea și iubirea. Trecem puțin, foarte pe scurt, prin fiecare. 

Magnetismul

Atracția, de cele mai multe ori, este prima care apare și este instinctuală. Unii îi mai spun ”chimie”. Asta fiindcă exact asta este – o chimie. Când vedem o persoană care are ceva ce ne place ne simțim, pur și simplu, atrași de ea. Instinctul primar de reproducere vorbește pentru noi. 

Admirația

Admirația (sau atunci când spui că îți place de cineva) e atunci când descoperi la persoana respectivă tot felul de lucruri care sunt conforme cu valorile tale și cu ideile tale despre ”frumos”. Intră aici și aspectele fizice, cele comportamentale și cele mentale. Îți pot plăcea ochii, mâinile, vocea, modul cum vorbește, cum merge, cum râde, cum îi tratează pe oamenii din jur, cum gândește, cum privește viața, câtă încredere are în sine etc. etc. Admirația este, de obicei, progresivă și continuă și apare ca un determinant al valorilor și principiilor tale. E, deci, la fel ca atracția, involuntară și naturală – și nu e în controlul tău direct, ci e în controlul percepției tale. 

Iubirea

Ei bine..iubirea, cea mult discutată și neînțeleasă de majoritatea oamenilor, este singura care poate apărea doar voluntar. Iubirea e singura care apare din dorința de a iubi, din faptul că îți dorești să oferi iubire și, în cel mai bun caz, să o și primești la rândul tău. Este singura caracteristică a relației care există doar atâta timp cât cel care o simte dorește să o exteriorizeze pentru a o oferi necondiționat (hihi) partenerului. 

Iubirea înseamnă să vrei să vezi și să vrei să te lași văzut. Total și asumat. Înseamnă deschidere și liniște. Înseamnă să îți dorești să-l vezi complet pe omul de lângă tine și să vrei să accepți în continuare tot ce vei vedea. Înseamnă să îți dorești să te lași complet văzut de omul de lângă tine și să crezi că va accepta în continuare tot ce va vedea. Și asumarea că s-ar putea ca asta să nu se întâmple. Dar deja mă duc prea departe.

Ce era important să rețineți e că, din punctul meu de vedere, iubirea e voluntară. Încă un aspect important e că pentru a o oferi trebuie să o ai în interior. Să o fi învățat înainte de relație – întâi, și cel mai important, de la părinți, apoi de la oamenii din jurul tău. Dacă nu o cunoști nu ai cum, în primul rând, să te iubești pe tine și nu vei avea cum să iubești pe nimeni și nici să te lași iubit chiar dacă ai vrea. 

Ce ai, ce nu ai, de ce și cum?

Ei bine, dragii mei, luând în calcul toate variabilele de mai sus, complexitatea lor dar și diferența majoră în modul lor de funcționare, cred că puteți înțelege de ce relațiile de lungă durată, frumoase, prospere și sănătoase nu sunt ușoare. 

Aș continua toate ideile de mai sus prin explicarea în detaliu a tuturor celor trei variabile, dar probabil pentru asta ar trebui o carte întreagă și n-ar fi suficient. 

Ce vreau să rețineți e că e bine să fiți conștienți de ce aveți și de ce anume nu aveți, să vă puneți întrebări și să căutați soluții constant pentru orice. Fiindcă ele există – după cum am mai spus, lucrurile sunt simple. Puneți-vă întrebări, răspundeți-vă – voi vouă. Și voi între voi. E important să aveți mereu o idee comună, să știți ce vă doriți și ce faceți când ceva vă lipsește. Să știți când vreți să mai rămâneți sau când e cazul să plecați.

Atracția primară o să dispară repede. Dar atracția latentă și sănătoasă poate rămâne o perioadă lungă. Admirația, și ea, e sensibilă și vulnerabilă – dar poate exista atât timp cât partenerii știu să rămână independenți, dinamici și mai ales autentici. Atracția și admirația sunt destul de strâns legate între ele. Iar iubirea va fi o alegere pe care o veți lua zilnic în dependență de primele două.

Cel care simte iubirea va fi mereu conștient că aceasta nu dispare niciodată, ea există natural – și va decide constant dacă o va oferi în continuare partenerului sau nu. 

Când atracția și admirația există, iubirea trebuie să fie simplă – dacă nu e, e o problemă internă și adâncă la cel blocat. Când atracția nu mai există dar avem admirație și iubire, e tot un caz rezolvabil și reversibil. Când avem iubire dar nu mai avem nici admirație nici atracție lucrurile se complică și nu vor merge – fiindcă deja nu mai avem iubire., avem atașament și obișnuință.

Suficient pentru moment deși discuțiile sunt interminabile. Vă las cu o idee în care cred 100%:

Toate răspunsurile le găsiți în interior. 🙂

Sau la psiholog.. :))

Articole asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Acceptă Citește mai mult