Iubirea ca armă de șantaj

de Ioana Iacob

Există situații în care iubirea ajunge să facă rău, în loc de bine – așa cum îi e rolul de fond.

Și asta se întâmplă, printre altele, atunci când iubirea e folosită ca armă de șantaj și ca pretext pentru a putea răni simțindu-ne îndreptățiți.

Tindem uneori să considerăm că, dacă iubim pe cineva, fie din familie, fie partener, fie prieten, asta ne dă dreptul mai departe să avem așteptări sau să spunem conștient lucruri dureroase – ”te iubesc și am dreptul să-ți spun orice iar tu trebuie să accepți pentru că ți-am oferit și iubire”. Cam așa sună ideea în mintea unei astfel de persoane (nu intrăm acum în explicațiile ce privesc patologia și copilăria defectuoasă).

Astfel, împachetând reproșurile și șantajele emoționale într-o hârtie colorată pe care scrie ”iubire”, avem impresia că nu greșim. Fiindcă ”facem totul din iubire, cum ar putea fi rău?”.

Ne scapă însă din vedere însă că nimeni nu este obligat să îndure reproșuri și lovituri pentru a primi ulterior și afecțiune. Acesta nu e un mod deloc sănătos de relaționare.

Un individ pe care alegi (voit sau nu) să-ți proiectezi sentimentele tale pozitive nu devine, automat, un sac de box pe care poți oricând vrei să îți verși frustrările sau nemulțumirile și, eventual, să te-aștepți să nu riposteze, în loc să te autoreglezi și să comunici blând și eficient la timpul potrivit.

Iubirea nu dă drepturi de posesie și control în niciun fel de interacțiune -ba dimpotrivă. Pentru că, în mod normal, iubirea nu este oferită la cerere – ea apare natural. Deci nimeni nu are responsabilitate față de ceva ce nici măcar nu a cerut. Și atunci când aceasta vine la pachet cu lovituri sub formă de reproșuri, injurii și șantaj, de ce și-ar mai dori-o cineva?

Astea sunt, dragilor, cazurile în care oamenii pot ajunge să piardă și să îndepărteze exact oamenii pe care îi iubesc cel mai mult – acelea în care, cu cât iubești mai mult, cu atât ai impresia (greșită) că ai dreptul să rănești mai mult. În care iubirea, în loc să fie folosită ca act vindecător, e folosită ca armă albă.

Articole asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Acceptă Citește mai mult