






Poveste, pe scurt
Dacă pagina Mindy a pornit din dorința de a împărtăși ceea ce știu, ce învăț și ce gândesc (learning by teaching), înclinația spre oameni a existat încă din copilărie, chiar din clasele primare când mi se spunea adesea că sunt ”avocata poporului” fiindcă încercam să-i apăr pe toți – pentru asta, deci, îi mulțumesc învățătoarei că m-a făcut să-mi văd de atunci să-mi observ abilitățile și interesele.
Scopul meu e să aduc cât mai multă claritate și liniște în viața oamenilor prin cunoaștere de sine, consiliere, psihologie și psiho-educație și, de ce nu, o glumă când și când.
Dacă vrei să-mi știi parcursul …
Specializarea inițială îmi este de Inginer, prima facultate absolvită fiind una tehnică (Fac. de Automatică și Calculatoare din cadrul univ. Gh. Asachi din Iași) iar în 2016 m-am angajat într-o corporație IT. Datorită acestei baze tehnice reușesc foarte ușor să văd clar, logic și să înțeleg extrem de bine oamenii și raționamentele lor, găsind repede logicul emoțional din ilogicul comportamental.
Facultatea de Psihologie (la Univ. A.I. Cuza) a urmat mai târziu, în paralel cu serviciul inițial, cărțile din domeniu au fost pasiune veche, iar cursurile de certificare, aprofundare și învățare sunt multe, diverse și continue, tot din interes personal, curiozitate și dorință de dezvoltare.
În prezent urmez și formarea psihoterapeutică Compassionate Inquiry sub îndrumarea lui Gabor Maté și Sat Dharam, pe care o consider printre cele mai valoroase dintre toate de până acum. Insist să menționez aici și Mentoratul făcut sub îndrumarea lui Lucian Negoiță, asta fiindcă el a fost și va rămâne unul dintre psihoterapeuții și oamenii care au avut impact major în dezvoltarea mea.
Cum lucrez:
În materie de tehnică și abordare, nu cred în rigidizare sau restrângere și spun adesea că specializarea e pentru insecte. Oamenii sunt complecși – deci la fel și lucrul cu ei.
Din motivul ăsta am studiat intens principalele mari abordări să caut punctele de intersecție: de la psihanaliză, teoriile cognitive și comportamentale, rațional-emotive, teoriile atașamentului, cele sistemice, neuroștiința, psihotraumatologia, tehnicile centrate pe soluții, teorii umaniste, existențiale până la celebrul mindfulness și chiar ceva filosofie. Cam toate, din punctul meu de vedere, sunt doar pălării diferite pentru aceeași substanță, dar fiecare aduce și ceva specific în tehnică. Astfel, mă folosesc de câte puțin din toate, în funcție de nevoile și abilitățile omului din fața mea, pentru a acoperi, treptat, fiecare bucată din ființa umană și din psihicul acesteia.
După cum am menționat și mai sus, nu vom lucra irațional, fără a folosi mereu logica și empirismul. Însă, peste toate, nu vom ignora emoția sau iraționalul. Niciodată. Pentru că emoția e mereu sinceră. Dar nu mereu justificată în prezent. Iar iraționalul și energia psihică au o logică proprie ce trebuie descoperită. De asemenea, mă aștept să știm cu toții deja că, oricât de raționali ne considerăm, s-a demonstrat de mult că suntem, mai degrabă, iraționali și conduși de subconștient :).
Așa că ne uităm și la ce simțim și la cum ne comportăm. Pentru că, deși deseori în contradicție, mintea, corpul și psihicul (conștientul și inconștientul) sunt în strânsă legătură și interdependență. Emoția e utilă când e pură și ne aparține. Comportamentul și acțiunile ne decid viața – însă uneori sunt incongruente cu ce simțim sau cu intențiile prezente. Important e ca cele 3 aspecte să fie, în final, congruente și aliniate și să lucreze toate în aceeași direcție.
Cam astea sunt motivele datorită cărora modul în care abordez clienții este unul holistic, biopsihosocial și integrativ. Vom căuta constant toate variabilele până găsim soluția unei probleme. Pentru că dacă nu există o soluție, înseamnă că nu există nici problema 🙂
Când știi dacă ar fi benefic să îmi scrii..
Înainte de toate, cred că cel mai important lucru pe care trebuie să îl știți e că nu mă recomand oamenilor care caută starea de fericire permanentă (așa cum o cunoaștem din cotidian), ci mă recomand exclusiv oamenilor care caută adevărul. Adevărul despre ei înșiși, despre viața lor sau despre relațiile lor.
Dacă simți așa, atunci îmi poți scrie să ne vedem…
- Când nu ești liniștit și nu înțelegi de ce (probleme de anxietate, stări depresive, agitație).
- Când știi de ce dar nu știi cum (îți lipsesc metodele sau soluțiile ți se par inexistente).
- Când vrei să înveți cum să ai relații mai întregi sau mai potrivite ție.
- Când ai o problemă specifică și nu știi cum să o depășești într-un mod aliniat cu tine și ai nevoie de o perspectivă obiectivă și blândă.
- Când ai senzația că nu știi cine ești – descoperim împreună.
- ..sau când, pur și simplu, vrei să te cunoști mai bine și să-ți faci o relație mai bună cu propria persoană.