Atașament, relații și influența psihică

de Ioana Iacob

Oamenii sunt ființe care trăiesc în grupuri – se nasc într-un grup de oameni, cresc, prosperă în ele sau se prăbușesc în ele. 

Cu toții venim pe lume cu o mare nevoie de protecție și ajutor. Fără o îngrijire intensă, fără hrană și căldură, fără protecție permanentă din partea mamelor am fi murit curând de foame sau am fi fost expuși fără apărare tuturor condițiilor din mediul înconjurător. Iar fără sprijinul grupului, mama și-ar fi pierdut curând forța, ar fi fost suprasolicitată și neajutorată. 

Atașamentul Uman

Atașamentul față de mamă este forma fundamentală de atașament la noi. Contactul corporal direct, mirosul ei specific, gustul specific al laptelui ei îi transmit copilului cea mai mare siguranță – că mama sa este acolo. Contactul vizual, ochi în ochi, auzirea vocii, înțelegerea cuvintelor – toate au o importanță fundamentală în confirmarea atașamentului și consolidează un proces de adaptare reciprocă. 

Atașamentele interumane sunt extraordinar de emoționale. Nu este vorba că celălalt este aici, ci CUM este aici – dacă e cu toate sentimentele, mai ales cu dragostea sa. Toate sentimentele umane de bază esențiale își au originea în atașament: frica, dragostea, furia, tristețea, vina, rușinea. Unul dintre cele mai importante aspecte ale atașamentului este schimbul de sentimente: oamenii reacționează față de ceilalți și devin dependenți sufletește, ceea ce simte un om devine important și pentru celălalt. 

Mame Fericite, Copii Fericiți – Și Reversul

Dacă înțelegem modul în care apare atașamentul, cum influențează acesta copilul dar și influența grupului și mediului înconjurător, înțelegem și cum sentimentele mamei sunt transferate la copil. 

Cu cât îi merge mai bine mamei noastre, cu atât mai bine ne merge nouă, copilul ei. Iar mamei noastre îi merge cu atât mai bine cu cât mai multă dragoste a primit ea însăși, copil fiind, și cu cât mai mult sprijin are din comunitatea în care trăiește. Sănătatea psihică se întemeiază în primul rând pe aceste condiții primordiale ale existenței umane. 

Și situația inversă este valabilă: tot ce împovărează o mamă și îi lipsește, împovărează și lipsește de la bun început și copilului ei. Dacă ea nu primește niciun ajutor din partea soțului ei, de la mama ei sau de la alte rude, este expusă unor mari dificultăți și multor situații stresante. Dacă eventual, îndură în plus și dispreț sau violență, toate acestea se transferă inevitabil asupra copilului ei. 

În relația copil-mamă își fac apariția cel mai devreme problemele psihice.

Articole asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Acceptă Citește mai mult