Unul dintre motivele pentru care multe relații nu funcționează până la capăt – cu toate că partenerii susțin că se iubesc – e că aceștia eșuează în a-și transmite iubirea pe înțelesul celuilalt și o transmit doar așa cum o înțeleg ei.
Părinții sunt cei de la care învățăm cum se simte iubirea
Iubirea începe sau ar trebui să înceapă de acasă. Acolo noi vedem cel mai devreme ce înseamnă o relație de iubire – cum se iubesc și cum își transmit afecțiunea părinții noștri dar și cum ne-au iubit aceștia pe noi. Știm că părinții ne iubesc și vom considera mai târziu că modul în care aceștia ne-au arătat dragostea este modul în care toți ceilalți o vor face și doar acela va fi limbajul de iubire pe care îl vom înțelege, accepta sau considera potrivit. Și tot la fel vom tinde să o transmitem și noi.
De aceea atunci când cineva ne va arăta iubire într-o manieră în care noi nu suntem obișnuiți, nu o vom recunoaște sau vom tinde să nu o considerăm adecvată/adevărată.
De exemplu, dacă o fetiță primea des cadouri de la părinți aceasta va trăi cu ideea că dacă cineva o iubește îi va face multe cadouri. Sau dacă unui băiețel i-a fost oferită multă libertate din partea părinților, la fel va considera că trebuie să facă orice persoană care îl iubește.
Dacă ai avut părinți posesivi sau protectivi care obișnuiau să aibă nevoie să știe tot ce faci (te sunau des să verifice dacă ești bine, de exemplu) la fel vei considera că trebuie să facă și partenerul sau partenera dacă te iubește ”cu adevărat”. Pe de altă parte, e posibil să nu iei în calcul că poate celălalt provine dintr-o familie mai puțin protectivă decât a ta și, deci, nu va vedea aceste manifestări necesare sau ca fiind dovezi de iubire.
Iar exemplele se pot extinde la modul în care comunicăm, la nevoia de timp petrecut împreună, la ajutorul oferit în diverse situații etc. – la tot ceea ce simțim să oferim și ce nu și la tot ce avem nevoie să primim și ce nu pentru a ne înțelege și a ne simți iubiți.
Dacă partenerii nu recunosc în ce mod înțelege celălalt afecțiunea și în ce mod are nevoie să o primească, vor eșua de multe ori în a-și demonstra iubirea. Cele mai multe frustrări apar în special când ambii simt că au încercat să își demonstreze dragostea și au dat ce au avut ei mai bun, însă nimic nu a ajuns și la celălalt partener.
Ascultă și învață
A vorbi limbaje diferite de iubire într-o relație e ca și cum doi oameni care au limbi materne diferite ar încerca să se înțeleagă și să își transmită lucruri.
De aceea, dacă ne dorim să facem pe cineva să simtă iubire, e important să aflăm cum înțelege acesta iubirea și să învățăm și noi limbajul primar prin care acesta o receptează.
Nu e un lucru ușor. Necesită timp, efort, răbdare și înțelegere din partea amândurora iar dacă o comunicare sinceră și deschisă nu există, în timp se vor aduna frustrări, tristețe și oboseală, relația nu va funcționa și partenerii se vor simți nefericiți și neînțeleși. Pe lângă, pot adauga și faptul că dacă aceștia nu au aceleași grade de înțelegere, autocunoaștere și luciditate, comunicarea va fi disfuncțională.
În final, e bine să reținem un aspect la fel de important: chiar dacă e exprimată diferit, iubirea râmâne iubire. Dacă nu o simțim exact în modul în care o cunoaștem noi, nu înseamnă că nu există.